torsdag 29 mars 2012

Rondeller - en ful och en fin


Här ovan fixar de "rondellen" i Engarn. Jättefint. Verkligen. Nej, Vaxholms kommun borde titta på Enköpings rondeller och parker. Perenner, perenner, perenner! Och så vackert det är - se bara här vid Brandstationen. Den är lika vacker året om. Bilden nedan är tagen av http://blog.lisastradgard.se/
Nästa gång jag åker hem till mamma i Enköping ska jag ta en ordentlig plåtningsrunda i stan så ni får se alla fina rondeller.

onsdag 28 mars 2012

Odling i biblioteket

Vårt "bibliotek" har nu en temperatur på 16 grader så att kronärtskockor, tomater och basilika ska blir trinda och fina. Tomaterna är redan rangliga, blir skitvarmt av solen på dagarna ändå. Och så missade jag att man skulle gräva ner dem ända till första bladparet när man skolade om dem. Nåja. Vi får ser hur det blir. Får väl köpa plantor i värsta fall.

Äntligen vår!

 Hej där lilla rabarberknopp!
 Julrosen lite blyg fortfarande, bor under bambun.
 Underbara lökar!
 De här krokuserna blev väldans snygga mot kornellens röda bark. Kylig dag så de har inte öppnat sig.
 Den här klematisen ska man eg klippa ner, men jag kan bara inte klippa ner den när den har en massa skott??
 Som jag och Daniel med en öl i handen en solig dag i skidbacken tycker jag de här krokusarna ser ut. De mår bra alltså:)
 Tibasten blommar snart!
 Hasselkorvar i vinden. Inte kul för allergiker men för alla oss andra!
 Fingerborgsblomma som kämpat sig igenom hela kalla vintern utan Canadian Goose eller Parajumper.
 Rhododendron mot svart fasad - ursnyggt. Men i år ska den flyttas. Starka armar är välkomna till Resarö!
 Grönsakslandet är orört än så länge, bara grönkålen som jag mejat ner. Under säckväven är buxbomshäcken som ogillar frystorka.
 Jag satte lite vitlöksklyftor i oktober, nu i mars är det iallafall lite blad att glädjas åt! Tror man måste vänta ända till september/oktober för att skörda dem. Ska bli spännande.
 Om man tittar riktigt noga ser man ringblommefrön (ostbågeform) och dillfrön (randiga) som spritt sig själva. Jag gillar när det självsår sig och poppar upp där man minst anar det. Fast slingerkrassen är ju hopplös, den hamnar precis överallt!
 Dragon på gång! Härdig hos mig. Fast jag täcker den alltid med löv och ris.
 Busig mynta som spritt sig från sin nergrävda hink (tar över allt annars). De här kommer jag rycka upp sen.
Tulpaner som inte varit vintertäckta (gröna) och så de som hamnat under en redig lövhög (gula). Nu återstår att se hur länge jag får ha dessa i fred för rådjuren...

Grönsakslandet december 2011 - Grönkål, javisst!

 Blommande rosmarin i december i Stockholm! Har iallafall aldrig jag sett förut. Samma planta stendog förstås i januari/februari nångång. Men oj vad vi ätit av den!
 Årets stolthet - grönkålen from hell! Jag har tagit massor av blad här till julbordet, gett till grannarna också. Tydligen den nyttigaste kålen.
Grönsakslandet i våt vinterskrud. Har täckt jordgubbarna med löv och täcke. Dillen står kvar och fröar sig. Svara lådan bredvid veden är våra två magiska kuber - komposterna. Dit går vi varje dag och slänger grönsaksrens - året om.

Trädgårdsbilder december 2011

Kan inte minnas en sån varm december som vi hade 2011. Här är entrérabatten med sin alunrot, bambu (Simba), brunnäva och astilbe och blodtopp mm.

 Också vid garaget där en lite för ofta flyttad rödbladig fläder Black lace nu huserar. Tillsammans med ett visset rönnbärshjärta som jag gjorde till vårt bröllop i september.
 Astrar, murgröna och nypon i västrabatten.
 Regnvåt klipphäll, också västrabatten. Massor med fingerborgsblommor som bildat sina rosetter inför nästa års blomning.
 Nyklippta eken på baksidan.
 Och utsikten från friggeboden. Det är Trälhavet man ser.
 Vackra nypon från en ros som verkar tåla norrsidans hårda vindar.
Mer klippa, här ska jag göra någon fin plantering nån gång i framtiden. Finns massor med skrevor att sätta fina suckulenter i.

Fina blommor 2011

 Daniel säger att jag har tur när jag fotar för jag kan verkligen ingenting om fotografering. Jag gillar kort skärpedjup men jag har alltså ingen aning om man ställer in så det blir så. Men denna chokladblomma med tillhörande spindeltråd blev ju riktigt bra:)
 Fröbollar från klematis kommer ni få se ofta, de är så ulliga, mjuka och hjärtesöte tycker jag.
 Fina gröna tomater mot rostigt armeringsjärn.
 Det här är Vinca/Vintergröna som jag är mycket förtjust i. Den är mycket förtjust i oss också för den sprider sig friskt överallt.
 Dessa underbara solrosor som tappar kjolen och istället blir fågelmat.
 En till finfin solros med mystisk inställning på kameran... Snyggt tycker jag!
Magnus - denna härliga solhatt med faluröd mitt och knalligt rosa blad. Den enda rosa blomma som jag har, trivs inge vidare dock. För lite sol?

Skörd sommar 2011

 Haricote vertes, fick hur mycket som helst - fantastiskt gott. På bara 3 plantor!
Mer skörd. Mangolden är ingen favorit att äta, tycker den är besk och inte alls härlig som spenat. Men den växer som tusan även om rådjuren äter upp den emellanåt så kommer det ju nya blad på en vecka. Fantastisk växtkraft. Inför 2012 blir det färgglad mangold mest för att det är fint.

Bilder från juni 2011

En söt liten klöver med rödaktiga blad.
Blåbären är baske mig nästan mogna, i bakgrunden lekstugan.
Rabatt på västsidan av huset - klematisar, en överblommad och en i knopp med söta nävor vid fötterna.
Första åren vi bodde här hade jag lärt mig att klippa ner rosor när björkens blad var som musöron (typ det enda jag visste om trädgård...) Men se det funkar ju inge bra när det är klätterrosor man har att göra med insåg jag förra året. Nu växer, klättrar och blommar Flammentanzen snällt på västsidan.
Fingerborgsblommorna trivs i vår trädgård - de poppar upp överallt:) Ett par vallmo som jag inte gillar färgen på, men fröställningarna är fina! Och så lavendel.

 Grönsakslandet - går ju fasiken inte att plåta i solen, men lite trädgårdsland och halvnya planket i bakgrunden - ska bli järnvitriolat i sommar.
Entrérabatten vid garaget växer till sig (andra året), får komma ihåg att plantera nånting vitblommande i höst, det skulle vara fint såhär i juni/juli. Här parkerade vi bilen för två år sen!

Älskar textilkänslan på det här japanska olvonets blad, växer horisontellt (bilden är felvänd) mycket vackert!
Köttiga hasselörtsblad sprider sig mellan buskarna.
Knasig liten näva som huserar under äppelträdet - döljer överblommande tulpaner perfekt.
Entrérabatten igen, just trimmat gräsmattekanten - ser lite naket ut nu men det växer snart igen av astilbe, kärleksört och alunrot men framförallt nävorna som har övertaget.
hmmm, blev nog för många potatisar i den här lådan.. i bakgrunden ser man pergolan som är färdigsnickrad men ska målas klart. Sen ska den kläs med klättervildvin och vitblommande blåregn som än så länge är pluttiga plantor. Undrar så hur lång tid det kommer ta. Är sugen på att måla vår fula grund på huset svart el mörkgrått också. Helst förstås klätterväxter men det går inte hem hos byggingenjören;)
Roten till allt det goda - komposten! Hur kan man slänga grönsaker i soporna när man så enkelt kan ha en kompost? Tänk om!
 Mina svarta vinbär blir underbart stora och goda men ack vad med bladlöss det blir. Why?
Usch, ett dåligt pumpasamvete - måste plantera ut de här små pumpaplantorna innan rötterna snor ihop sig. Men de är fina i sin hink! Tyvärr sådde jag alldeles försent så vi får se om det hinner bli nånting till Halloween.


 Fyndade ett fikon på Ulriksdal och pryder sin plats! Det har faktiskt överlevt vintern i nästan beckmörkt pannrum.
 Blåregnet är inte stort men det har överlevt... peppar peppar... Framför en dahlia som jag glömt ta fram i tid.
 Hidcote blue lavendel.
Klövern igen, sällskapar med chokladblomma och nåt ryschligt gräs kanske svandun, minns inte och de där små lapparna försvinner ju jämt.
Klematis fröbollar, så himla fina tycker jag.