söndag 24 mars 2013

Designkurs, bråd död och gänglighet

Förra fredagen - den 15/3 kom äntligen dagen då jag skulle börja trädgårdsdesignkursen på Ulriksdals slottsträdgård. Jag fick den i 40-års present av nära och kära och har väntat ett halvår. Och så kul det var! Tre dagar höll vi på att rita, lyssna och lära. Ovanför här är min ritning som jag landade i - det är framför huset, mellan växthuset (only in my dreams) och härbret. Ser riktigt proffsigt ut eller hur!



  
Första uppgiften var att göra en moodboard. Här är min. Innan kursen hade jag fyllt i vad jag gillar i ord och det stämmer rätt bra överens med denna - lummighet, fukt, mossa, natursten, klätterväxter, marktäckare, grönsaker, lite vilt och vackert, ingen ordning och utan pretentioner.


Vi ritade mest på prassligt ritpapper, det måste jag köpa hem (även om vanligt smörpapper går bra också). Kladda, kladda, kladda. Tiden gick så fort så ni kan inte ana! Klockan 15 på söndagen kom mannen och barnen och hämtade mig och så körde vi direkt till Björnrike för en veckas skidåkning. Sent på lördagkvällen innan hade jag packat alla mina grejor, lagt fram till barnen, vattnat frösådder, pysslat om mina nya fina pellisar, satt ner plättar i luften och bonsaiträd i baljor med vatten så de skulle klara sig hela veckan. Men.


Mannen bestämde sig för att stänga av värmen i glasverandan där jag hade ca 13-14 grader och alla mina sådder och pellisar under växtbelysningen. Han drog ner värmen inomhus istället och flyttade in allting i biblioteket. Allt utom pellisarna. Så de stod kvar hela veckan på glasverandan under snöstorm, minusgrader och fan och hans moster.

Såhär glada blev de. Ja, de är väl typ döda misstänker jag. Har ingen erfarenhet av pelargoner men jag kan ju med blotta ögat se att här kippas det efter andan. Fan också.

Kronärtskockor, chilis och annat mådde fint och hade inte torkat tack vare kapillärmatta (antar jag). Men de hade alltså fått flytta in i huset.


Den här agapantusen har däremot kämpat förgäves mot kylan i glasverandan. Bladen är som kokta spagettisar, fast kalla. Säkert superdöd. Eller??

Jo, men den här Doktor Westerlunden är helt klart död. Jättedöd.
Gänglighet då? Jo. På lördagkvällen innan jag åkte petade jag ner alla tomatfröer, aubergine, basilika och persilja. Och vattnade och täckte så fint. Och kommer hem en vecka senare och tomaterna är 10 cm långa! Men guuuud. Ibland gror inte frön på en månad och nu måste de grott samma natt vi åkte och sen har de letat efter solen så de tog sig igenom pubertet och första mustaschen innan jag hann hem och ge dem ljus och plantera om i vuxenjord. Suck. Så nu ska jag ner och peta i nya frön. Persiljan och basilikan såg fina ut iallafall. Fjällen var förresten soliga, kyliga och alldeles alldeles underbara.

lördag 9 mars 2013

Shoppinglust och ny kärlek

Imorse klockan 7 kom en kompis till min son. Klockan 9 droppade nästa in och 9.30 satt vi alla inklusive lillasyster i bilen på väg till Åkersberga för att gå på leklandet Lekiz. Jättekul tycker barnen förstås. Klockan 12 var det dags att åka hem. Men så spontanåkte jag in på Åkersberga växtförsäljning.... Attans vilket misstag. Nu härjar shoppinglusten så jag måste nästan sticka hål på bildäcken ikväll för annars kommer jag åka dit igen och shoppa imorgon. Bland annat hade de fått in sättpotatis, massa fina sorter. Idag köpte jag nästan bara den här söta balkansippan...

och... så fastnade jag för ett jättebord med underbara pelargoner. Jag som aldrig varit nån pelargonperson. Men nu har jag fått en ny kärlek. Jag kunde inte motstå två av dem
- kolla in den här fina dvärgpelargonen Honeywood susanne.


Sirliga stänglar med små skräpiga blommor. Så jädra snygg. I framkant en
annan, en mörk sötnos jag inte kunde motstå - Friesdorf. Den blommar inte än.


Närbild på bladen som är mörka med fina teckningar. Nu efter googlande
vet jag att blommorna kommer bli rätt skarpt röda.


Här är både i all sin prakt. Och en Doktor Westerlund som jag haft sen tidigare.
Nu får de samsas på glasverandan.


På glasverandan har också en afrikas lilja fått flytta upp från källaren. I källaren hade den utvecklat vita blad (knappt nåt ljus där) men på ca två veckor har de blivit gröna. Alla blad från i somras har vissnat dock. Undrar om de brukar göra så eller om det är för att den stått för mörkt. Ska bli spännande att se om den tänker blommar i sommar. Vita blommor är det på denna.

Nu ska jag allt fundera lite mer på potatis. Och kolla in kontot. Det fanns en hel del andra fina pellisar i Åkersberga...Och det är bara 20 minuter bort... kram till alla!

måndag 4 mars 2013

Knoppjakt

Blåsigt och kallt och fortfarande massor av snö har vi här på Resarö. Nästan lite knäckande att kolla in alla skåningars underbara vårbilder. Man våren kommer hit också, så småningom. I väntan på den gick jag på knoppjakt igår. Här - rosa svartvinbärsknopp. 


Rhododendron har ju sina knoppar på plats redan från hösten. Jag måste skaffa fler rhoddisar. Från att ha varit en "nja"-växt har den vuxit i mina ögon. Och ack så skönt med lite grönt i smällkalla vintern.



Under en rosbuske tittade små knoppar fram, ser ut som krokus. Tjoho!


Klätterhortensian har ganska stora knoppar, kanske är den tidig att grönska, jag minns inte. Väldigt snygg även utan blad med sina rödbruna grenar.


Jag hackade loss is från gången också, det ger alltid lite vårfeeling, men kolla vad snö det är!


Min enda magnolia, växer långsamt men har några små knoppar iallafall. Worth waiting for.


Liguster som fått fläkskador av snön. Snön är stenhård och skorpig. Troligen inget problem för ligustern dock, får klippa ner lite bara.



Annars har jag i helgen byggt upp en pyramid för odling som jag beställt från Willab. Skitbra! Jag är så jädra nöjd att äntligen ha stora brickor att ställa krukorna på och så belysningen förstås som jag saknat i så många år. Nu ska här odlas! Om en vecka ska jag på kurs hos Tyra, det ser jag fram emot väldigt mycket. Nån som ska hänga på?

Jobbdax. Kram!