tisdag 1 oktober 2013

I väntan på frosten

I somras gjorde vi iordning nya uteplatsen mot söder, delvis under tak. Tegelgolv, murar och armeringsjärn. Det blev kanonbra men det är kvar att fixa med - murarna ska putsas mm. Här ifrån ska man knappt se ut är tanken. Vildvinet jobbar på att täcka in pergolan med väggar av armeringsjärn.

I helgen plockades i stort sett alla chilis och tomater in. Basilika står kvar ut och vantrivs, den åker i komposten nästa helg. De svarta små krukorna är nyinköpta små Anisisoper, urfina.


Här är en annan rackare som ska samsas med klättervildvinet om pergolan. Jag har provat Blåregn förut och misslyckats, nu har jag köpt ett redigt exemplar med pekfingertjocka grenar. Ska skämma bort det med säckväv till vintern. Håll tummarna!

Zinniorna är fortfarande fina, iallafall en del. Ingen frost hos oss än. Havet ångar på mornarna och värmer oss lite till. I bakgrunden solhatten 'Green envy'.

Också solhatt - 'Green jewel'. Väldigt limegrön och snygg ihop med Anisisopen Black adder.Rabatterna vid entrén. Bambun har hämtat sig från snörasen i vintras. Just idag är faktiskt ett snörasskydd beställt. Äntligen!

Alla dahlior är avklippta och uppgrävda. Ligger nu i hinkar i pannrummet där det är frostfritt. Har en sort utan namn som fick 150cm långa stjälkar i år, helt otroligt. Blommade väldigt sent dock. Här är en mindre sort som ungarna tyckte skulle ligga i regnmätaren.

I brist på annat fick det bli blomstertobak i söderrabatten i år. Den har varit en riktigt bra kompis precis hela sommaren. Lätt att så, tål torka, stadig och superfin fortfarande! Kommer jag lätt odla igen nästa år.

Även mot norr blommar det fint. Bronsrodgersian börja säcka ihop med sina stora blad. Bambun från förra höstens 70% reabord har tagit sig fint.

"Drömrabatten" vid vägen har lång väg kvar tills kan bära sitt namn med stolta spiror. Till och med bolltisteln torkade i år. Kärleksört klarade torkan bra dock.

Längtar så tills den här lilla häggmispeln blir större. Så himla fin både vår och höst. Borde ha en marktäckare här inser jag nu... pluttar ut lite vintergröna i helgen kanske, det har jag överallt.


Idegranshäcken ovanför "Drömrabatten" vid vägen. Ska klippas knivskarpt sen, ska bli superkul. Och så ska den dölja den konstant skitiga bilen som står bakom (utanför bild)... :)

Fler sommarblommor som fått bo hos perennkompisar. 'Cherry brandy' - precis som zinnian och tobaken lätt att dra upp från frö. Har sett ut såhär i månader, toppenblomma!

Mot det timrade garaget syns tåteln så bra. Bakom tåteln en lite ledsen violruta, den har det för torrt där under taket på garaget, måste flytta den men den är så fin ihop med höstsilveraxet så jag vill helst ha den kvar där... hmm... 

En såååå himla söt zinnia - den heter Maryland zinnia 'Double zahara strawberry'. Jag sådde frön i april har jag för mig. Den blommade senare än den "vanliga" zinnian och den är mycket lägre men väldigt fin och odlingsvärd. Nu börjar den få lite bruna kanter dock.

Ikväll fick jag ha pannlampa när jag joggade - hösten och mörkret kommer krypande. Och frosten. Huh! Men redan planerar man så smått för nästa vår. Till helgen blir det lökplantering:)


2 kommentarer:

  1. Åh, så mycket fint! Om bara vårt vildvin förstod att det också ska växa och bli så där vackert...

    SvaraRadera
  2. Det ser super fint ut hos dig, ska bli roligt att följa dig.
    Din fina solhatt var fin i färgen den hade gärna fått flytta in till mig.

    Kram Anna

    SvaraRadera

Skriv gärna nånting, det är ju så roligt med svar på frågor eller feedback på ett inlägg. Hej!