tisdag 23 juli 2013

Blommande köksträdgård

Jag vet att alla vet det. Att ett litet frö kan bli en stor planta. Men jag kan inte sluta fascineras av detta faktum. Ett litet, tiny minifrö gror och växer upp och blir ett sånt här underverk.

Här är en del av det som blommar i köksträdgården just nu. Den sista bilden är Törnrosas kjortel vilken jag är extra nöjd med, var ett svårflörtat frö. Men ett gick mig till mötes och växte upp till en sån fin smått obscen liten blomma. 

Skörd till gårdagens middag! Squash pular man i det mesta i matlagningsväg just nu...Snygga snygga, goda goda bönor.

Och såhär fina blommor har de!


Tomat förstås. Jag har bara gröna än så länge. Men mina kämpar i havsvindar och en ägare som glömmer vattna titt som tätt...Det växer bra! Dillkronor petas ned i inlagd gurka och sätts i vas. I den rosa hinken har jag guldvatten.


Kål och ringblommor. Need I say more?

Ringblommor igen. Finns jättemånga vackra sorter! Och så broccoli. En liten liten plutt, worth waiting for.

Sockerärt så rar, högt ovanför rådjurens svarta nosar.

Snyggaste basilikan blommar mest hela tiden. Och denna doft!

Det här mina damer och herrar är inget mindre än en chiliblomma. Skitsnygg är hela plantan och det är chilis på gång. Små små superstarka pluttar. Visst är väl naturen förunderlig?

Mer chilisar. Jag har ungefär 20 plantor. Tänker mig ett sånt där halsband av torkad chili som jag köpte på 90-talet i den underbara, helt oförglömliga saluhallen i Budapest.

Bara en chiliblomma till.

Och snyggaste solrosen. Hej snygging. Du gillar att vända dig mot solen. Precis som jag.

 
När köksträdgården blommar mycket äter vi upp blommorna. Med potatis till exempel. Smaskens. Annars har juli varit en fin månad. Jag har kommit på vad jag ska ha på den steniga ytan närmast hasseln. En örtagård såklart! Komplett med allehanda örter - klassiska oregano, timjan, rosmarin på stam som samsas med temynta, libbsticka, malört, fransk dragon och så gamla medicinalväxter som digitalis och rudbeckia. Åh vad fint det kommer bli. Massor av fjärilar, dofter. Inte kantat av buxbom eller annan ordningsamhet utan lite vilt och knasigt. Det blir perfekt. Jag får börja gräva. All sten som jag gräver upp blir gångar mellan härligheten. Jag är så nöjd att jag kom på det här och är helt förundrad över att jag inte kommit på det förr! Så självklart! Dessutom har vi hittat den perfekta platsen för växthuset in my dreams. 3,7x4,5m stort. Bäst jag söker bygglov. Plötsligt händer det...

2 kommentarer:

  1. Så härligt! Och röda solrosen är en riktig raring. :-)

    SvaraRadera
  2. Så många vackra bilder! Här ville varken dill eller ringblommor i år :(

    SvaraRadera

Skriv gärna nånting, det är ju så roligt med svar på frågor eller feedback på ett inlägg. Hej!