fredag 5 juli 2013

Den bästa rabatten

Jamen det är väl iallafall köksträdgården. Eller är det en potager jag fått tilll i år?

Om potager betyder kaos, anarki, fullständig galenskap och växtbonanza så är det nog det jag har i år.

Kål, oskördad mizuna (vem visste att den växte så himla fort!), rosenskära och självsådda ringblommor. Lite för trångt. Ungefär som midjan över jeansen efter en härlig sommar med smör och potatis....


Amarant, tagetes, bönor, dill, kronärtskocka i nån slags "think outside the box"- krage. Eller är det kanske en potager?

Nån som vet om det högra gröna är jordärtskocka? Eller är det ogräs? Har för mig att jag petade ner några jordärtskockor bredvid ricinen i våras...

Som jag knipit löss på mina chilis när de var bebisar. Men nu är de fullvuxna, om än rangliga, lusfria och har gröna frukter trots min sorgliga avsaknad av växthus. Ni ser juteväven som jag knutit i bakgrunden för att skydda de små från värsta blåsten. Man tar hand om de sina.


Ohyra säger alla om aubergine. Och det får de säkert i växthus. Såhär i en liten lerkruka fritt utomhus i den svenska sommaren är de mer som en sällskaplig krukväxt, en mycket vacker sådan och de kräver varken mer eller mindre av en än lite vattning då och då. Någon aubergine lär jag inte få se dock.


Entrén till min allra finaste rabatt. Krasse och pumpa klättrar snart på portalen. En tjurig ros ska också klättra snart. På den gamla julgranen är det djungelgurka och sockerärt på gång.

Dill har jag skördat i dagarna. Nästan 400g åkte in i frysen och inget av det växte i pallkragarna utan var självsådda utanför. Dill är min bästa vän och vi gillar verkligen varann. Att rensa ogräs i sällskap med dilldoft gillar jag skarpt. Och såklart är dill oumbärligt i det mesta inom matlagning. Köttbullar tex!

Lite mörkt men det här är min bönportal av hassel. Den ser inte mycket ut för världen och den är rätt rank av sig men växer på den gör det minsann! Bondbönor är nya för mig. Svarta prickar på blommorna, undrar om det ska vara så? Det är fint iallafall. Jag känner mig som farmor när jag odlar bondbönor. Hon gjorde bönsoppa som farfar älskade. Han rökte pipa. Fina minnen.


Tre systrar - majs, squash och bönor. Fast jag tog sockerärtor istället för bönor och dem tog rådjuren. Men de kommer väl igen I guess. 8 stycken armeringsjärnsmattor är inköpta inför staketskapandet som ska hålla rådjuren på sin kant. 


Sparris, dill och rosenskära. Alla med "dilliga" bladverk. Bara en av dem har jag sått. Gissa vilken!

Ricin och squash är fina kompisar.


Kronärtskockan myser i pallkragen. Det är på henne jag lägger det lilla gräsklippet vi får.


Bönportalen. Det blir många bilder idag. Orkar inte blogga så ofta nu. Men jag kollar in er andra:)


10-15 gubbar om dagen skördar vi väl ungefär. Kokade sylt i söndags men då hade vi varit på självplock på Morrarö. 


Snälla sniglarna. Ta tagetes eller funkia istället. Jag vill ha den här till halloween. Vattnar pumporna med ungarnas kiss. Då blir de extra läskiga:)


Mangold, rödbetor och bondböna. HUR ska man kan kunna vara borta en vecka i juli??


Hela alltet från vardagsrumsfönstret. Jag håller på att lägga markduk under plattor och grus. Det blir klart när det blir klart.

Hm, kan inte snurra bilden rätt. Gallring och lite skörd inför hamburgarna till middag. Är så tacksam att jag har möjlighet till odling. Det är verkligen den bästa av "rabatter". Idag börjar semestern. Hej!

3 kommentarer:

 1. Vilket underbart inlägg Jennie. Så otroligt frodigt och fint du har det. Är det inte lycka att ha en egen täppa så säg. Här syns det verkligen att det bor en entusiast. Trevlig helg/ Tyra

  SvaraRadera
 2. ÅÅÅÅ vilken underbar grönska . Tack för inspirerand ebilder o text.(Y) ha en cooozy zummer..

  SvaraRadera
 3. marianne jirhäll19 juli 2013 18:30

  Vilken entusiast du är Jennie!Otroligt fint- kanske kan få titta in till dig iår och "ta del" av dina prunkande grönsaker,blommor mm- Vad duktig du är! kram!

  SvaraRadera

Skriv gärna nånting, det är ju så roligt med svar på frågor eller feedback på ett inlägg. Hej!