tisdag 3 juli 2012

En sån ljuvlig sommardag vi äntligen haft runt Stockholm idag. Nu känns allt så bra igen! Har ägnat dagen på stranden med barnen, lite badminton, en joggrunda och njutit av makens grillmiddag som han svängde ihop medan jag vattnade alla krukor bland annat denna rara blomma Dianthus "Starry eyes" som överlevt vintern i sin kruka och nu blommar såhär fint!
Tänk att få vattna igen, vilken lycka! Annars har ju regnet vattnat nog hela juni... Mme Hardy eller Mme Plantier - har blandat ihop de vita rosbuskarna som står bredvid varandra. Denna blommar med stora underbart vackra blommor nu, rosa knoppar men vita blommor. Den andra har rådjuren käkat på så den kämpar nu med att bilda nya knoppar... Båda doftar ljuvligt och verkar friska och anspråkslösa!


Tomaterna gillar ju växthus men sålänge ett sådant står på önskelistan får de stå ut med att stå i bästa söderläge. Pärontomaterna börjar forma sig!
På de gamla julgranarna klättrar nu sugarsnaps och purpurstörböna. Kommer bli snårigt och mysigt snart:)Kaprifolen som gone bananas överallt i kökslandet blommar nu och sprider en sån ljuvlig doft på kvällarna då jag och myggen påtar och jagar sniglar.Kronärtskockor som tjockar på sig tillsammans med solrosor som självsått sig. Gräsklipp runt fötterna så de inte torkar men även får näring.Hostorna brukar få snigelhål i bladen men i år har de inte orkat klättra upp på den här och med allt regn har den blivit så fantastiskt fin och stor. Jag tror det är en "June". Vad tror ni? Just nu är det fingerborgsblommor överallt i trädgården, de frösår sig ju hej vilt vilket jag älskar men jag kanske inte hade valt de här tokrosa färgerna bredvid japanska lönnen... Men vill naturen så böjer jag mig!Okej, jag har visat det här förut... Eftersom jag ligger lite efter med bilder så har jag missat att plåta gullregnsveckorna vi haft! Och missade också alla alliumbollar när de var utslagna och vackert lila. Nu har de blommar ut men är så himla fina ändå. Jag är mycket nöjd med det här hörnet med bollarna som vissnar, hostan, bambun, astilben som snart blommar, brunnävan, klematis, höstsilverax och miskantusgräs. 


Nya rabatten utanför garageuppfarten som jag kallar "Drömrabatten" tjockar på sig rejält. Idegranshäcken kommer såklart ta tid på sig men i övrigt har jag någon förhoppning om att det ska vara pintjockt med växer och absolut ingen öppen jord om ca 2 år. Ska bli så spännande att se hur det går. Flera av måbärsplantorna har dött, skitkvalitet. Får se om jag köper nya eller om jag tar sticklingar sen, de växer ju fort.Här är en bild till från "Drömrabatten" - Stäppsalvia Caradonna och rölleka i bakom. Igår tog jag, medan Daniel grillade igen, tag i rhododendron som ska flyttas. Har klippt ner den rejält, grävt ett dike runt om - hackat av alla rötter med vass spade, fyllt på med nyköpt jord och vattnat. Enligt google ska detta göras en gång till och sen är den redo att ryckas upp. Syftet är att den ska skapa nya smårötter där jag kapat de gamla innan vi flyttar den. Håll tummarna... Får se om flytten blir till nästa vår.Suddig men en favorit - Stjärnflocka Astrantia Major "Rubra". Denna huserar under äppelträdet och sällskapar med en klematis och några nävor.


Idag har vi plockat blåbär på tomten också! Finns massor, nästan alla är mogna. Det blir nog skogen en vända till helgen. Tjoho!


Den här nävan är så fräsch, friskt ljust grön och så de kritvita blommorna. I love!
Geranium macrorrhizum White ness


Även fingerborgsblommor gillar havsutsikt. Hm, nu när jag tittar på bilden inser jag att allt ser ut som himmel men det är faktiskt hav där också...Och en vit ensam rackare som jag tittar på varje kväll, den lyser verkligen upp mörkret under den täta oxeln. Det var två för några dagar sen men den ena dukade under efter en av ungarnas fotbollsmatch. Tyvärr är övriga blomkompisar här bara ogräs. Men i framtiden så....


Grönsaker! Nu skördar vi vitlök som redan klyftat sig och smakar så gott. I den här lådan är det rätt trångt med huvudsallad, morötter, sockerärtor, vitlöken och koriander.


Här växer broccoli (de två stora) till vänster om dem är det vitkål, fänkål och gul lök. Jag blandar hejvilt och försöker memorera (och fota) så jag får till växtföljden till nästa år...


Bokhäcken tar sig (den med pinnarna) och har fina, sköra blad överallt nu, härifrån fönstret i vardagsrummet ser man (tror jag) hur jag tänkt att gräsmattan ska kännas rundad tack vare nya bokhäcken, gången och lilla buxbomshäcken mot trädgårdslandet. Har förresten planterat en klätterhortensia mot garaget som jag ska titta på varje kväll om några år från det här fönstret. Det ser jag fram emot!

Nu kryper jag till kojs med en av de två växthusböckerna som damp ner i lådan häromdagen...
1 kommentar:

 1. Hej Jennie!

  Sista bilden blev jag helt lyrisk över! Så fint du har gjort/markerat en form med häcken! Och så vacker utsikt mot härbret:-) Jag anade att själva huset också är målat i en vacker dov färg på någon av bilderna, lovelove!

  Välkommen till Zonlistan, jag hoppas du ska få lite nytta och nöje av den. Och jag ser att du redan hittat Tyras blogg, som jag annars hade tänkt tipsa om. Hon har ju byggt ett fiffigt rådjursstängsel av pilslanor som släpper igenom ljus och är vackert som bara den. Ett annat tips är hos bloggen "Vita rosor och Förgätmigej", Anna har byggt ett enklare staket av flätade "pinnar" från skogen. Jättemysigt och väldigt naturlig look.

  Varmkram Hillevi.

  PS ...jag fick ditt mail om Svenska Trädgårsbloggar, medlemskap... du är Hjärtligt välkommen som medlem, men det tar ett tag innan jag har tid att ta itu med de senaste månadernas ansökningar...

  SvaraRadera

Skriv gärna nånting, det är ju så roligt med svar på frågor eller feedback på ett inlägg. Hej!