söndag 6 oktober 2013

Lökig söndag

Idag har jag grävt ner ALLA lökar! Köpte lite väl många lökar tyckte jag när jag beställde. Men sen när man grävt ner alla tycker man alltid att jag borde köpt fler. Kanske blir det en vända till.... Medan jag grävde på framsidan av huset tänkte jag på baksidan. Som vätter mot havet och norr. Där inga lökar planteras. Dit inga vattenslangar når. Där Bergenian breder ut sig och där dimman låg tät imorse. En dag ska jag dit och gräva också....


Vi har en altan på baksidan där det härlig morgonsol. Men inte dimmiga höstmornar. Basilikan har fått flytta hit, som en mellanstation på väg mot komposten. Den är så vacker. Men jag orkar inte med alla löss den får på vintern. Så den åker ut. Den har gjort sitt.


Från altanen ser man Bergenia i mängder. Och mossa, friggeboden, havet (inte på den här bilden dock), tallar, en ek och mossprydd sten. Utgångsläget är alltså mycket bra. Men platsen kräver sin växt. Den måste tåla tokstormar, piskande vågrätt regn och att vattenslangen aldrig någonsin kommer skämma bort den. Platsen kräver sin kvinna också. Gräva kan man glömma, här är det spett vi snackar. I vinter ska jag skissa på en växtplanering.

Vi rensade på gamla brädor mm i somras, snickrade ihop två "krukor" till baksidans altan av spillet. Och blaskade på Falu rödfärg - svart, skruvade på hjul och vips - blev ju riktigt bra! Hade ingen lust att shoppa nya växter så jag grävde upp en snigelhålad funkia och delade av en daggkåpa bara sålänge. I bruna krukan en syren 'Palibrin'. Och så alla tallarna.

Mot baksidan ligger ju glasverandan också. Där är det ca 10 grader nu och min lilltjejs lilla sommarbukett har torkat. Men den är lika fin ändå.


I samma glasveranda har det nu lagom till mörkret blivit ljust! Alldeles nya PJ-lampor i oxblodsfärg som jag är strålande nöjd med. Borden har mannen snickrat av gamla fina plank och kuddar och dynor har jag sytt av ärva tyger. Ungefär där jag står och fotar är det fullt med olivträd, citrus, salvia, fuchsia mm som ska vinterförvaras. Har beställt en fläkt m termostat som ska hålla några plusgrader. Får se om det räcker... När man kollar väderprognosen verkar det dock som att jag hade kunnat vänta ett par veckor med att bära in allt. Det är rätt varmt ute. På eftermiddagen kom solen också. En fin söndag som avslutades med långgrillad lammstek. Och med tankar på våren då jag får se alla lökarna.
5 kommentarer:

 1. Hej,
  jag halkade in på dinblogg nä jag sökte på........jag minns inte vad. Stannade kvar så länge att jag glömde bort vad jag "kom hit för".

  Glad är jag i alla fall som hittade till din fina blogg med massor av inspirerand inlägg och fina foton.

  Jag la mig direkt som följare och lägger till dig i min "lista" så jag inte missar något.

  Ha det så gott!
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj så glad jag blir av ditt meddelande och att du hittade mig! Jag har hittat dig för länge sen och spanat in din underbara trädgård och din strålande goda smak:) vi ses igen! Välkommen förresten :D

   Radera
 2. Så fint ni har det på glasverandan! I löööv lamporna!
  Snygga snickrade krukor också. Återvinning är ju himlans bra :)

  SvaraRadera
 3. Hallo!
  Du hast tolle Bilder in deinem Blog...triffst damit voll meinen Geschmack...Lieben Gruß Erwin

  SvaraRadera

Skriv gärna nånting, det är ju så roligt med svar på frågor eller feedback på ett inlägg. Hej!