söndag 6 maj 2012

11 ton jord, ljuv vår men för lite tid...

Oj, vad tiden går fort! Men ändå vad lite tid man har, tycker inte jag hinner nånting... Jag kollar runt ibland några trädgårdsbloggar jag gillar och kliar mig i huvet för jag förstår inte hur de hinner! Det ser fantastiskt ut, de verkar kunna jobba i trädgården 12 timmar varje dag och de verkar ha i princip hur mycket pengar som helst att köpa växter för. Själv tycker jag att jag får vara glad om det blir 3 timmar i trädgården en söndag, resten går åt till familj, vänner, laga mat, tvätta, städa, diska, gå på kalas osv osv. Har iallafall hunnit promenera över till en granne och bekantat mig med hennes växthus vilket resulterade i ett par timmars ritande på lördagkvällen. Jag VILL ha ett växthus. 14 kvadratmeter ska det vara, svart ev på mur och proppfullt med godsaker. Hur som helst så sticker tomaterna på höjden, börjar snart blomma (inte bra, kan inte ställa ut dem än = rangliga) och alla andra sådder stretar på utflyttade på glasverandan i norrläge. Men det är iallafall ljust och svalt, får se hur det går. Majsen verkar inte gilla läget, ser hängig ut.
Här på bilden två gamla julgranar som jag och Simon har klippt bort grenarna på och nu ska de agera bönstöd hela sommaren! Återvinn, återbruka som Byggare bob säger:)


Har fyllt upp alla hinkar, krukor och embar med nyköpt jord, lämnat lite plats för massor med kogödsel bara - snart kommer pumpa, squash mm i de här hinkarna. Annars är det jordgubbar och i bakgrunden vitlöken.


I min enda rabatt mot söder blommar nu massor med Narcisser - Obdam dubbel. Jättefin och rådjurssäker!


Rosorna har jag klippt och gödslat i helgen. Väx! Blomma!


Min lilla Sofia och jag har snickrat och målat stöd till dessa glesa hallonplantor idag, blev jättefina men jag glömde fota dem... Svarta förstås...


Kungsängsliljorna blommar inte än men vilken dag som helst, har både vita och rutiga - en såååå fantastiskt fin blomma.


Under carmencita-rönnarna vid entrén växer Balkansippor, större än vitsippor men lika rara.


Favvobusken - Viburnum plicatum 'Mariesii dvs ett japansk olvon. Har såna underbara blad med textilfinish. Och sen kommer vita ljuva blommor på köpet!


Jo, det har väl blivit rätt många timmar ändå i trädgården, 11 ton jord kom till Valborg och det har jag jobbat med att fördela ut både här och var. Men det mesta ska vara kvar här vid garageuppfarten där det ska planteras häck och perenner på alla 30 kvadratmeter.


Här är samma yta från vägen. Här ska det bli idegranshäck längst bak, tror det blir en kortklippt måbärshäck i framkant och sen blir det ett myller av miskantus, rosenflockel, bolltistlar, jättevädd, perovskia, solhattar, röllika, bambu, höstanemoner, blodtoppar, stäppsalvia, astrar, martorn, pärlmalört, kärleksört och kanske knöar jag in en syren också. Jag har förstås ingen aning om det blir fint men jag trooor det... Höga vippiga perenner som goes bananas innanför strikta häckar. Planket i bakgrunden kommer såsmåningom döljas av klätterhortensia, klematis och en ros. Ett träd till måste in också, så himla svårt att välja vilket bara.


Här är en av våra entrérönnar - Sorbus Carmencita Commixta - skitsnygg!


Här är den finaste växten på hela tomten. Det är faktiskt ett litet kastanjeträd kanske 30 cm stort. Min son Simon, 7 år, har plockat kastanjen på kyrkogården där morfar ligger begravd och planterat den för nåt/några år sen i en av rabatterna och nu växer den faktiskt! Så hjärterörande att se, morfar finns med oss i form av växtkraft. Morfar gillade kastanj också. Precis som vi.

Och vad är detta?? En stenig del (hm, typ hela tomten iof) har såna här små blommor överallt nu - jättefina men det är säkert ett ogräs?Här växer klematisen mot planket och får sällskap av vitsippor - så fint! Strax kommer nävor och tar över showen från sipporna.

Små miiiininarcisser som jag fått eller köpt genom åren och petat ner i en gömd rabatt. Blommar så snällt nu trots avsaknad av sol på förmiddag/lunch.

Bergenia har vi överallt, nu blommar de fint, jag gillar de faktiskt, de är liksom så köttiga och saftiga trots sin magra växtplats.
Nu är det dags för Mad men och sen ska jag drömma lite till om växthus... :)
pussåkram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna nånting, det är ju så roligt med svar på frågor eller feedback på ett inlägg. Hej!